Για τον Joseph Pilates:

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1880. Ήταν ένα παιδί ασθενικό που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του με την άσκηση. Ασχολήθηκε με ανατολικές και δυτικές πρακτικές εκγύμνασης και σπορ όπως πολεμικές τέχνες, yoga, πυγμαχία, καταδύσεις.

Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκε κρατούμενος σε στρατόπεδο. Εκεί άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδο που εμπνεύστηκε συνδυάζοντας τις μορφές άσκησης με τις οποίες είχε ασχοληθεί, προσπαθώντας να βοηθήσει άλλους κρατούμενους και αρρώστους.

Το πρώτο του στούντιο το άνοιξε στην Νέα Υόρκη το 1926 μαζί με την γυναίκα του Clara. Πολλοί από τους μαθητές του ήταν γυμναστές, ακροβάτες, χορευτές. Στους τελευταίους η μέθοδος (που ο ίδιος ονόμασε Contrology) είχε ιδιαίτερη απήχηση. Διάσημοι χορευτές και χορογράφοι όπως οι George Balanchine, Martha Graham, Ted Shawn, Ruth St.Denis δούλεψαν μαζί του κι αναγνώρισαν την αξία της μεθόδου του.

Όσο ζούσε δίδαξε πολλούς μαθητές, κάποιοι απ τους οποίους έγιναν αργότερα συνεχιστές της δουλειάς του. Η μέθοδος Pilates όπως έγινε γνωστή, εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια και σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι ο ίδιος πέθανε (το 1967) μάλλον απογοητευμένος αφού η ευρεία αναγνώριση της δουλειάς του ήρθε αρκετά μετά το θάνατο του.